Language / sprog:

Præsentation

HISTORIE

Indsættelse af koret ved gudstjenesten 1. søndag i advent 1964 Treenighedskirkens Drenge- & mandskor stiftedes i 1964 af organist Per Günther, tre år efter kirkens indvielse. Her virkede det indtil 1989 som fast kor ved kirkens gudstjenester.

Kun ganske få kirker i Danmark har tilknyttet et drenge- mandskor. I forrige århundrede var denne type kor helt almindelig, men traditionen forsvandt med adskillelsen af kirken og latinskolen. Det må derfor betragtes som et pionerarbejde at grundlægge og opretholde denne, i Danmark, specielle kortradition. Dygtige kor i England har virket som stor inspirationskilde både musikalsk og organisatorisk, således synges f. eks. også i Treenighedskirkens Drenge- & mandskor alt-stemmen af mænd - såkaldte kontratenorer.

Efter 25 år startede en ny epoke idet Per Günther fratrådte stillingen som korets leder. Da man i Esbjerg ønskede at bevare koret, og dermed videreføre den tradition, som i 25 år var opbygget, besluttede Esbjerg Kommune, Treenighedskirken og Vestjysk Musikkonservatorium at indgå et økonomisk samarbejde. Gennemsnitligt en gang om måneden deltager koret i Treenighedkirkens tjenester - denne fortsatte tilknytning anses for særdeles vigtig, da den kirkelige tradition, både musikalsk og socialt, er grundlaget, hvorpå koret er opbygget.

ORGANISATION

Koret består af ca. 50 drenge og mænd. Drengene starter i 8-9 års alderen i korets forskole, hvor de undervises det første år i bl.a. stemmetræning, hørelære og teori inden den endelige optagelse i koret. Specielt interesserede og egnede drenge kan efter stemmeovergang fortsætte i enten alt-, tenor- eller basgruppen. Således er korets mandssangere for en stor dels vedkommende tidligere drengesopraner.

KONCERTVIRKSOMHED

Sideløbende med korets deltagelse i tjenester i Treenighedskirken, afholdes hvert år en række koncerter såvel i lokalområdet, som i resten af landet. I samarbejde med Vestjysk Symfoniorkester, Esbjerg Ensemble, lærere og studerende ved Vestjysk Musikkonservatorium har koret opført større værker med orkester. Her kan bl.a. nævnes Bachs Juleoratorium og Passioner, Händels Messias og Kroningshymner, Orffs Carmina Burana og Nielsens Hymnus Amoris.

Korets koncertrepertoire spænder fra motetter og værker fra den tidlige musik til vor tids komponister. Hovedvægten ligger på det traditionelle kirkelige korrepertoire (Palestrina, Bach, Händel, Vivaldi, Haydn, Mozart, Stanford, Fauré, Nielsen, Holmboe m.fl.), med enkelte afstikkere til den verdslige genre (madrigaler, folkesange, potpourrier m.v.).

KONCERTREJSER

La Seu, Palma, Mallorca - 1999 En vigtig del af korets fællesoplevelser tilgodeses hvert år på rejser i udlandet. Næsten samtlige europæiske lande samt Canada og USA har været koncertmål.

På disse tourneer har koret holdt koncerter i kirker og katedraler, bl.a. i Peterkirken i Rom, Notre Dame og Sacre Coeur i Paris, Westminister Abbey og St. Pauls Cathedral i London, Grace Cathedral i San Francisco, St. Patrick's og Christ Church Cathedral i Dublin, Edingburgh Cathedral, Charleston Cathedral i South Carolina, Royal Chapel i Bruxelles, Sct. Jakobs Kyrkan i Stockholm o.m.a.

OPTAGELSER TIL RADIO OG TV

Koret har jævnligt udsendelser i dansk radio og tv. Igennem årene er 60 udsendelser med "Før Søndagen" blevet optaget til DR-TV, ligesom "De Ni Læsninger" og "Lovsang Før Jul" er optaget og genudsendt med koret. Endvidere har koret haft radioudsendelser i Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig, Norge, England, Lithauen, Irland, Canada og USA.